Wednesday, October 27, 2010

i'm sorry...

macam amer raja lawak la kan...trademark amer..

ni bukan kisah amer...kisah aku n kak elly..
kitorg dah buat dosa besar..tp bukan terniat dihati...
niat asal utk bergurau je..bukan nk menganiaya..
mangsa kejadian ialah Hj zahari(Training Manager)..
Ampun ji..sorry bebanyak.

semalam...26/10/10, tuesday

aku duk berehat2 kat bilik kak elly sambil mengunyah buah mempelam cicah colek..
tetiba aku ternampak segugus kunci atas meja..


aku : kunci kereta sapa ni??
elly : oo..kunci hj zahari tu...die tertinggal..sorok la kt bwah meja ..biar dia tido kat ofis malam ni
aku : a'ah...kalo die tk jumpa kunci ni takleh balik la die..

***sambil kitorg gelak2..kalo la betul jd gitu kelakar la kan..
*** tp...sesungguhnya itu bukan niat kitorg..itu cuma gurauan..kalo hj datang tanya pasal kunci..
kitorg akan kasi..

dan kisah tu stop kat situ..terus kitorg g gym...dah tak ingt dah pasal kunci tu...mmg tak ingat sesungguhnya ...

pada pagi ni..27/10/10, Wednesday kul 830am, baru sampai ofis je...

tipon ofis bilik aku bunyi..kak elly call..sambil cakap berbisik..

elly : ema, hj zahari  tanya aku pagi ni...ada jumpa kunci die ke tak...die takleh balik smlm sbb kunci die hilang..

emma: haaaaa...(sambil ternganga mulut sebab terkejut)

terkejut aku,...betul2 terjadi..Ya Allah...ampun kan dosaku...bukan terniat nak aniaya...kalo la hj zahari tanya pasal kunci smlm mmg kitorg akan kasi...

dan kak elly bitau aji kisah sebenarnya semlam..tp ubah crita sikit la...nak kasi aji tk marah

kak elly ckp...kunci tu ema ade jumpa...taktau kunci sapa..pastu beri kat elly suruh simpankan...kalo ade org mintak, beri lah kunci tu...

hj Zahari lak..terima kasih la sbb simpankan...
(muka hj lak mmg jujur ikhlas ucap terima kasih..mb dalam hati die..baiknya la budak2 ni)

Hj zahari,
kami mintak maaf bebanyak..tak terniat..itu sume gurau tp tak sangka jd kenyataan..mangsa kejadian..

kami tak berani nak critakan cerita asal kt hj..kami ubah sikit crita sbb takmo hj mengamuk...
lagi sekali...mintak ampun ji...

dengarnya hj dah nak resign..semoga hj success kat mana2 hj berada,...


pemangsa..





Wednesday, October 20, 2010

Need You Now


Nad cakap die tujukan lagu ni utk aku n citah..

aku ni tunggu balik umah baru la leh dgr lagu ni..

aku tkleh nk on volume kat ofis ni...sbb ade org tu , penah sound aku tk kasi bukak lagu2 kegemaran aku..sbb die tk suka..kene la jaga privasi die kan..
apa die ingat aku suka ssgt lagu die..
sbnrnya, kan bagus give n take...jgn la bongkak n selfish...aku tk kisah pun dgr lagu yg die suka..

aku tk kisah...boleh je tk dgr kat ofis...kt umah aku leh dgr jugak..
sori nad...lambat la aku nk boleh dgr lagu yg ko tuju tuk aku tu..sabar yer sayang..

aku mampu baca lirik2 die je dulu, sambil nyanyi dalam hati...


Need You Now Lyrics


Picture perfect memories scattered all around the floor
Reachin' for the phone 'cause I can't fight it anymore
And I wonder if I ever cross your mind
For me it happens all the time

It's a quarter after one, I'm all alone and I need you now
Said I wouldn't call but I lost all control and I need you now
And I don't know how I can do without
I just need you now

Another shot of whiskey can't stop looking at the door
Wishing you'd come sweeping in the way you did before
And I wonder if I ever cross your mind
For me it happens all the time

It's a quarter after one, I'm a little drunk and I need you now
Said I wouldn't call but I lost all control and I need you now
And I don't know how I can do without
I just need you now

woah woaaah.

Guess I'd rather hurt than feel nothin' at all

It's a quarter after one I'm all alone and I need you now

And I said I wouldn't call but I'm a little drunk and I need you now

And I don't know how I can do without

I just need you now

I just need you now (wait)

Ooo, baby, I need you now

tempoyak ikan patin

terliur ngat tingok anis masak ikan patin...
telan banyak air liur ...kalo tk telan konpem terjejeh- jejeh keluar air liur ni...

anis,
izinkan aku copy resepi yg ko kasi td dalam ni..
bukan tujuan nak beriak2...cumanya tuk aku buat reference..
kalo lupa nnti leh refer back kt blog aku ni..





Patin masak tempoyak anis

5 or 6 ulas cili api...nak pedas tambah la lagi..
kunyit hidup sebesar ibu jari...tp jgn byk sgt...kang raser kunyit jer lebih
2 or 3 sudu besar tempoyak
daun kesum
garam secukup rasa
pak aji secukup rasa
3 or 4 cawan air
ikan patin sekor


tumbuk cili api ngan kunyit...nak cantik kuah guna cili api kaler hijau yer...pas2 masukkan bhn2 yg ditumbuk dlm periuk yg disertakan air didlmnyer...agak2 dah mendidih masukkan ikan patin n daun kesum..agak2 dah sebati kuah ngan ikan ..tutup api yer...
pas2 buh dlm mangkuk..pas2 sedialah utk dihidang..



ok dah..itu resepinya...aku baru baca resepi pun dah mcm tergugat iman ni..
tu blum buat lagi tu...

Tuesday, October 19, 2010

Dara sentiasa...

petua ni aku copy paste dr blog koklin ...mintak ampun koklin, aku copy tnpa bitau ko dulu...aku copy eh..nnti aku upah cekelat..

PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.

('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya:
Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca :

1. Al-Fatihah (1x),
2. Ayatul Qursi (1x) dan
3. Surah Al-Waqiah ayat 35-38 (7x).
Tiup dalam air dan minum.

Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:

(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

Thursday, October 14, 2010

kakak yang demam..


kesian kakak..demam..


start petang smlm balik sekolah...


tice ckp kakak demam..sakit kepala n sakit perot...


sakit perot tapi tk cirit n muntah...


mlm bawak pi klinik syed..doktor suruh tunjuk kat mana perot yg sakit tu..


kakak tunjuk tepat sakit...doktor ckp tempat sakit tu tempt appendix...


tapi bila sentuh kt perot tu lembik, tk keras..kalo keras n sakit esoknya bawak terus pi emergency..


kakak yg kusam..

hari ni bangun pagi masih demam...tapi slow2 dah ok sikit...sakit perot sekejap2...bila tekan kat perot sakit smlm..kakak ckp tak sakit kat situ..mmm, harap2 takde apa la kat kakak..


cakap kat die, mb sebb tak makan..perut masuk angin..then tanya die..


kakak selera nk makan apa...sbb sumenya tak selera...die nk makan nasi...so, pepagi lagi aku dah siap masak utk lunch..

lauk orang sakit..sup ikan merah n telur dadar..



dulu2 penah arwah mak aku cakap...kalo anak sakit, terasa macam nak suruh sakit tu pegi kat mak..tak sanggup nk tengok anak sakit...now, aku dapat merasai perasaan tu...kalo la boleh diberi pilihan...biar la anak2 ku sentiasa sihat...


Wednesday, October 13, 2010

sahabat..

12/10/10...maz operate...slip disc..
tak mampu nak ckp apa...
cuma mampu doakan mazz semoga tabah...kuatkan semngat..cepat sembuh...
semoga kembali sihat seperti sediakala..
sesungguhnya aku sangat bersedey tengok mazz dalam keadaan begini..
sebak.....aku tak dapat menafikan aku sayangkan kawanku ini...

gambar ehsan dr koknad...
ni mazz...comell kan..
mazz ni kawan uitm...mula2 masuk uitm, masa orientasi...mazz terkemudian sikit la...mula orientasi..aku, nad n alin...2-3hr pastu baru mazz masuk..
walopun kitrog berjauhan,...tp aku rasa very close ngan nad, lin n mazz..trima kasih fb yg mengeratkan kitorg..meh aku tunjuk sikit kawan2 kesayangan aku ni...

nad...cantikkan...macam ida nerina..

alin...sweetkan...

aku semakkn jugak blog ni ngan muka aku ...hehehe


4 ketul je girl cs110 masa orientasi tu...sebenrnya stud cs110 ramai lagi time tu...cuma masa orintasi tu kitorg je yg baru...org2 lain suma dah lama sbb amik pra sci dulu..kitorg masuk terus amik diploma, takyah amik pra2...ala2 cerdik gitu...hahahahha...buekkk...kalo korang rasa nak muntah baca statement ni, silalah pegi toilet yer...




Tuesday, October 12, 2010

sushi bonanza 11/10/10

sushi bonanza ni dapat la makan sepiring rm2..
kalo piring yg colour putus2 tepi piring tu harga normal la...
aku makan 4 piring jer...takleh nk sumbat bebanyak..
in 1 wik ni...dah 3 kali makan sushi.....

piring aku la ni...nampak tk sisa telur tu...makanan wajib bila g sushi...golden ball


model sushi...piring2 yg berjaya dibelasah oleh kitorg.

ni piring kak elly...7 jer..sbb die tgh diet..

lily n piring2 ajaibnya..ni pun mud diet..

eel..kak elly n lily suka...aku tk suka..nampak garing, tp isi die lembek..

Monday, October 11, 2010

weekend outing

outing aku ni takde la sapa menyeberang laut ...seberang sungai yg besar sikit dr longkang jer..pegi megamall jer ngan family...en sifu nk main boling ngan kwn2 die..
aku lak round soping tingkap jer ngan anak2..
takde terniat nak soping2...tp biasa la...dak hafiy tu mmg suka pow aku..bila die pow...kakaknya pun nak tumpang sekali pow..

kakak n adik...hepi..

adik punya..ultraman...takde makna fisher price yer..main sekejap, lama2 campak ke dinding jugak

hair accessories kakak..rm5.00 each...murahkan..kalo nk..pegi kt hotmarket yer

ni bukan pow...yg ni mmg kene beli...beli 2..untuk nurin(anak kakak aku) satu..nak pakai nnti along(anak long aku) kawen raya haji nnti...
ok la tu kan...bukan banyak sangat pun anak2 pow...drpd die duk menjerit sambil guling2 atas floor kat mall tu, baik belikan jer..kalo tak sapa yg malu..aku jugak yg malu..heheh..

lucu pun ade, kesian pun ada

lucu + kesian...
lucu tengok situasi kejadian...
kesian tengok mangsa kejadian..
kisahnya begini..
pagi td masa nak anta kakak n adik g skul...
dalam 500m lagi nak sampai skul kitorg terkejut tgk ade sorang budak berlari tengah2 jalan...tengah2 betul...kat line tengah tu..lari lak bukan macam joging, macam tak tentu arah sambil menangis2...panggil mama mama...

eh eh...budak ni pakai baju sekolah kakak la...eh ni kawan kakak ni..ye betul, kawan kakak..tp budak tu umur dalam 4 thun la kot..bukan kelas kakak.. tk jauh dari budak tu nampak tice kakak lak berlari...kejar budak tu..

bukan dekat2 tau..jauh dah dr sekolah...dah dekat ngan jalan besar dah budak tu lari kejar mak die..aduyai...macam mana budak ni boleh bolos ni..nasib baik tak jd apa..macam2 kemungkinan bleh berlaku..kene culik ke..kene langgar ke.. mesti tice tu fobia dah ...make sure pasni kene alert...jgn lepas pandang ngan budak2 ni..


takde gbr2 yer...biasa la ...camera dalam beg...tk sempat nak capai pun...masih terkejut dgn kejadian tu..

Friday, October 8, 2010

Chinta

walaupun full pakej astro ade kt umah aku ni...aku tetap tk lupakan tv3 yg dah ade sejak aku kecik lagi...

skrg ni aku tkkn miss tgk cerita Chinta kul 630 ptg...balik jer keje kul 530...aku terus pasang
cerita hafiy (terpaksa kasi die tgk dulu cerita die ni...aku dah plan ni)...aku masak siap2...kul 630 tolong jgn kacau ibu anak2 sekelian...aku nak mentelaah tv ni..



kisah Chinta ni takde la seram..tp kalau kanak2 tengok, kene perhatian dan tunjuk ajar org tua...sbb kisah ni pasal Chinta yg terpesong...tak percaya kat Tuhan..berdendam dgn Tuhan...kisahnya Chinta jd gitu, sbb die dulu masa die kt kg, die sentiasa mengikut perintah Tuhan, tp sentiasa bernasib malang...jd die pegi bandar, terus hidup die tak pegang pada ajaran agama..

kalau budak2 , even org dewasa yg dah tak berapa kuat takut nnti terpesong akidah..sbb tu la kalu bebudak tengok, tolong la beri tunjuk ajar...explain elok2..

bagi aku....segala buruk dan baik adalah ujian dariNYA..buruk pun ujian...baik pun ujian...kalo kita lulus ujian, kita akan dapat hadiah..sape ckp kalo baik bukan ujian...baik pun ujian...Dia mahu uji kita , dengan kebaikan n kenikmatan yg diberi olehNYa, kita bersyukur atau tak...

itu je la...aku pun buka ustazah nk cerita bab2 agama panjng lebar...hehe..Tazkirah pagi Jumaat..

hepi beday ma..

hari ni 08/10,
hari lahir mak mertua i..

"hepi beday ma, semoga ma sentiasa sihat dan kekal cantik...semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dimudahkan segala kesulitan...amin.."



Sunday, October 3, 2010

Open House Sinar Imani Preschool

selama 3 thun kakak n adik bertapa kt sini...tahun ni baru la dapt g open haus skul diorg...selalu

tiap tahun tiap kali open haus mesti ade hal..

start kul 12noon sampai kul 4 sepatutnya..tp we all duduk sampai kul 1 lebih jer...lepas kkak
presentation, makan2...balik ler...panas ler beb tghari duk situ...terbakar kulit....
adik hafiy...tunggu papa bersiap nk g open haus..
kakak n classmate -nyanyi lagu raya hail amir n uji rashid
adina, kakak n syaza..
abaikan tudung kakak yg tak matching..esok nk open haus, mlm ni baru ckp kene pakai tudung...
mana nk cari malam2 dahni..
dapatla gula2 raya...

Friday, October 1, 2010

adik rindu kakak..

hari ni aku cuti....comp kasi cuti jumaat wik pertama n 3 kepada sume staff..seronok
kan...korang tak dapat kan...jeles tak...tak yah jeles la..selma 3 bulan je mcm ni..lepas 3 bulan
kembali seperti biasa...comp kitorg cuti sbb nak cut cost...jimat letrik, air dan sebagainya...agak2
jimat tak??stakat 2 hr dalm sebulan..aku rasa takde la byk mana leh jimat..takpe la dah diorg
decide gitu..


tp ade jugak yg tak best di sebalik tu...takyah la aku bitau kt sini...biar aku n mereka2 jer yg
tau...mb, aku akan cerita kan suatu masa nnti...mungkin???...yang pasti nye aku cukup
berterima kasih kat comp aku ni yg masih lagi sudi menerima aku bekerja n tak penah miss kasi
gaji kt aku tiap bulan..



actually, tu bukan cerita sbnr tuk tajuk di atas..aku nak cerita pasal hafiy atau nama manjanya,
adik...bila aku dah cuti..die pun sibuk la nak cuti jugak..bila cuti bersama hafiy ni...adoi leceh la
nk berfb pun die kacau nk main games...bila aku nk tengok tv...die pun sibuk nak tengok crita
die...bila aku nk buat keje umah...die sibuk umpan aku suruh main fb...bila aku baru nk start fb
die pun sibuk nak main game...sbnrnya die nak suruh aku tengok jer die main...jgn buat apa2..



tup2 ...time lunch papa diorg balik...nampak jer papa dier, terus hafiy tanya..

"papa, mana kakak..adik rindu kakak"

nak tergelak kitorg ..pandai pulok rindu...

mesti la rindu ...hafiy mmg byk masa habis dengan kakak die...gi sekolah sama2...main
sama2...tido sama2..makan sama2..bagus la...semoga diorg ber2 saling sayang...jgn gado2 adik
badik...tak baik tau...