Friday, November 16, 2012

takde tajuk..

haiiii...lama betul tak update blog...

idea banyak ..tp nk mengarang tu pemalas.....

byee..


Wednesday, November 14, 2012

Thursday, March 10, 2011

chef diva..

a'salam...

tiada masakan yg paling sedap boleh dibandingkan dengan ibu kita kan...
walaupun masak nasi dengan telor goreng pun rasa best sangat...

aku pernah tanya kakak...ibu masak best tak?...best dia cakap...huhuhu ...padahal aku rasa tak best mana pun..

mama tok masak best ???....kakak jawab..."best mamatok masak...kakak suka mamatok masak ketam masak lemak.."

siapa lagi best masak, ibu atau mamatok??....memikir panjang dia nak jawab...serbasalah nak jawab la tu...kakak jawab

" 2-2 best...tp nanti ibu belaja la masak dengan mamatok..."...tersirat kan disitu,...
heheheh..

lagi sorang chef yg glemer dikalangan kakak n adik hafiy.... makcik mah...tukang masak taska Sinar Imani..semalam...amik diorg awal..tak sempat minum petang ler diorg sbb awal amik diorang..kakak bebel kat aku...

"ibu ni amik awal sangat ...kakak tak sempat nak makan yg makcik mah masak...kakak bau special jer..."

aku tanya..."best sgt ke makcik mah masak.."

kakak jawab.."bestttt..."

dah 3thn budak ni membesar dgn masakan makcik mah...glemer sungguh makcikmah kat taska tu..lagi glemer dari tice ...



sekian cerita sederhana pendek...

Tuesday, March 8, 2011

anak2 punya hal...

a'salam...

adoi hr ni lewat sampai ofis...kul 810pg...harpan nak wat record dis year tk dtg lambat hancus berkecai..

seperti biasa hari weekdays...

0515 pg :lagu spongesbob kejut..bangun...masak air...basuh kain...basuh pinggan mangkuk smlm...gosok baju..mandi...tunggu azan..solat..

0600pg : kejut anak2 bangun.....suruh kakak mandi...sambil aku kemas beg ..4 biji beg hari2 kene bawak...beg sekolah kakak, beg kafa kakak, beg sekolah adik n beg gym aku..
kakak siap mandi...aku mandikan hafiy lak...kene dukung la wei...mata pejam lagi...tkmampu nak celik lagi...kesian plak aku tengok...pakai baju siap sume budak2 ni baru la aku siapkan diri aku lak..

0630 pg: kasi sarapan kat diorg ...mudah2 jer...makan coco crunch/honey star/nestum/biskut cicah air ker...buat susu segelas sorang...settle bfast diorg...

0640 pg: kejut pulak en nizam...sekejap jer siap en nizam ni...dia uruskan diri dia sendiri jer..

0700 pg: bertolak kuar dr rumah belaka...gi sekolah adik...sekolah kakak..then, gi keje memasing..

nak citer nyer hr ni.....hr ni hujan ...biasa la hujan lebat ni macam kelam kelibut la sikit...nak meredah hujan..dengan jalan pun jam...lewat la sikit sampai sekolahnya...ok bila elok jer sampai kat sekolah...aku bukak pintu tuk kakak keluar...si kakak ni dengan muka cuak...

"ibu, kakak tertinggal beg sekolah"...

adoii...boleh ke kalo gi sekolah tak bawak beg n buku2 ni..boleh ker????konpem jawapannya tak bolehkan...jadi jawapannya kene la balik semula sambil dengar la en nizam membebel tak berenti....sakit wehhh telinga...
kakak menangis tp tak dengar suara..menangis senyap2 kat belakang...
kesian lak tengok kakak..

sampai kesudah ok en nizam duk bokbekbokbek beleber sorang2..sampai aku takde mud nak g minum bekfast...gi ofis terus...lagipun sbb dah lewat..

masa lunch tu...aku pegi gym...sebelah tempat gym ade restoran D'zul...aku intai kat rest tu en nizam tengah berdating dgn kakak...hehehehe...dah baik semula 2 beranak tu...


tata...

Monday, March 7, 2011

result exam...(part 2)

a'salam..

hari jumaat last wik...kakak dapat result bm...

penulisan 100%..

pemahaman 100%...

tak heran la kakak dapat result sebagus tu..sbb soalan tu taraf adik hafiy je aku tengok..

kalo kasi kat adik hafiy pun aku sure adik hafiy leh jawab...

tapi sbb nak kasi semangat lagi kat kakak...lagi sekali en nizam belanja kakak makan ..

kali ni kakak request kfc jer..ok boleh la..jom..

aku jugak lagi sekali ++...sbb kakak n adik hafiy bukannya makan sangat ...nak toy jer..

aku jugak tolong habiskan makanan...membazir amalan syaitan la katakan...

kalau aku bertambah gemok lepas ni...tolong salahkan bebudak 2 org ni yer..

sekian..

Friday, March 4, 2011

result exam...

a'salam..

tamat sudah kakak exam utk penggal 1...start 1/3/11... habis 3/3/11...3 hr jer exam nyer,..

tahun 1 ni tak macam tadika dah...kira pointer okeh...macam kita belaja u dulu2,...

semalam dapat result math...dpat A+...gud kan..

tp kakak tak puas hati...siap kat kertas yg dia catit result dia tu...dia tulis "tak aci"...

tanya kakak kenapa kakak tulis macam tu..

ok...kakak pun crita...dia cakap ...yg dapat A+ ada 2 org...dia dan sorang lagi...boy...dia tak ingat

nama boy tu...boy tu dapat 98%, kakak dapat 97%...kakak frust sikit...maklum la..dulu2 dia

sentiasa terbaik...kakak asyik la tanya aku n papa dia ni...

"macam mana yer boy tu boleh bijak?"
...

aku pun pujuk la dia..

"kakak jgn sedey...lepas ni kakak usaha lagi...kakak bukan tak pandai...kakak careless tu..lain

kali kakak cek balik jawapan tu...salah atau betul"..


utk menghiburkan hati kakak yg dukalara tu,...papanya bawak dia gi makan ikan besar sbb

dapat A+...hahaha...nampaknya aku la yang ++ lepasni...

Thursday, March 3, 2011

Ayah ...(part 2)

12/02/11, sabtu...dalam 100 ptg lebih2 la...

en nizam balik lunch kat rumah...aku masak ikan tenggiri singgang letak sayur bendi feberet kakak..makan sama2 ...selera sangat nampak diorg makan..aku pun terpaksa jamah sebb terliur tengok diorg makan...sambil tengok hantu mak limah balik rumah aku langgan astro..
siap makan...kitorg berehat2 sambil diskus plan esok nak g gambang waterpark sbb lama sangat dah budak2 ni nak pegi..

tup2 tengah seronok plan pasal gambang tu...kakdah aku telefon..

kakdah: balik tk hari ni..

aku : taktau lagi kkdah..
(aku ni tak sampai hati nak cakap tak balik sbb plan nak gi gambang ni)

kakdah : ayah sakit tu...kawan dia bawak hospital..taktau lagi spital mana...

aku : oo yeke...takpe la kita balik la hari ni...apa2 hal kkdah col yer..

ok stop situ...aku terus col adik aku yg ade kat ulu jempol...suruh dia gi tengok ayah dulu...sbb aku mmg tak sempat dah nak g...jauh...

pastu tak sampai 5 minit bunyi lak tipun en nizam...dia la angkat...sangat tak best masa dia jawab fon...nada dia terkejut macam aku tau je berita buruk yg disampaikan...

ok ...en nizam letak fon...diam seketika...(mesti dia taknak aku terkejut)...lepas seketika baru dia cakap..

"ibu...........(lama ok dia nak cakap hal sbenar tu)...ayah dah takde ibu"

mahu aku tak terkejut...terus aku menangis...anak2 aku pun nangis..nak buat apa pun dah tak tau...nak packing baju pun tak tau dah macam mana...en nizam suruh duduk relax...dia yg kemas baju...terus balik umah ayah..sepanjang jalan aku baca yasin..

sampai je rumah...terus aku pegi kat ayah...sedey!! tapi bila aku tengok je ayah..aku redha dengan pemergiannya...aku tengok ayah seolah tidur senyum...aku dah lama tak tengok ayah tido lena...selalu bila org tengah asyik tido dia akan duduk menyandar kat kerusi sbb takleh tido...semput...kali ni mmg dia tido lena sangat...tiada gangguan..

Ya Allah...aku redha dengan ketentuanMu..Semoga ayah ditempatkan dikalangan kekasih2Mu..


Ayah...sesungguhnya cekma sangat sayang kat ayah...cekma pun tau ayah sayang cekma...