Powered By Blogger

Wednesday, October 20, 2010

tempoyak ikan patin

terliur ngat tingok anis masak ikan patin...
telan banyak air liur ...kalo tk telan konpem terjejeh- jejeh keluar air liur ni...

anis,
izinkan aku copy resepi yg ko kasi td dalam ni..
bukan tujuan nak beriak2...cumanya tuk aku buat reference..
kalo lupa nnti leh refer back kt blog aku ni..





Patin masak tempoyak anis

5 or 6 ulas cili api...nak pedas tambah la lagi..
kunyit hidup sebesar ibu jari...tp jgn byk sgt...kang raser kunyit jer lebih
2 or 3 sudu besar tempoyak
daun kesum
garam secukup rasa
pak aji secukup rasa
3 or 4 cawan air
ikan patin sekor


tumbuk cili api ngan kunyit...nak cantik kuah guna cili api kaler hijau yer...pas2 masukkan bhn2 yg ditumbuk dlm periuk yg disertakan air didlmnyer...agak2 dah mendidih masukkan ikan patin n daun kesum..agak2 dah sebati kuah ngan ikan ..tutup api yer...
pas2 buh dlm mangkuk..pas2 sedialah utk dihidang..



ok dah..itu resepinya...aku baru baca resepi pun dah mcm tergugat iman ni..
tu blum buat lagi tu...

No comments:

Post a Comment